Om bij te blijven wat er in automotive marketing land belangrijk is, volg ik – al ongeveer anderhalf jaar – wekelijks het Amerikaanse Dealeron webinar. Dealeron is een bedrijf dat websites bouwt voor autobedrijven en heeft als mantra dat kennis gedeeld moet worden. Daarom hebben ze elke week een webinar, waarin experts op verschillende marketing gebieden hun verhaal kunnen doen, maar dan wel met de focus op informatie delen en niet (te veel) hun diensten of producten pluggen. De webinars zijn gericht op autobedrijven om ze te helpen meer auto’s te verkopen met online marketing.

Die van afgelopen donderdag was een uitzonderlijk goede. Te gast waren Peter Leto van Google Automotive (bestaat nog niet in Europa) en Phil Sura van UnityWorksMedia, een bedrijf dat online video advertising aanbiedt. Zij bespraken de noodzaak van video en Youtube in het aankoopproces van de gemiddelde autokoper. Uiteraard is de informatie die ze delen in het voordeel van hun business, maar statistieken liegen niet. En wat ik kreeg te zien was verbazingwekkend.

Een aantal cijfers over autokopers en video

Was het percentage van auto kopers dat video content bekeek in 2010 nog maar 3%, vorig jaar was het liefst 64%! 54% van de 12000 ondervraagden keek zelfs meer dan 30 minuten. Het gebruik van video onder consumenten neem jaar over jaar met 50% toe. Youtube is sinds vorig jaar het belangrijkste kanaal voor video’s over auto, het wordt meer bezocht en bekeken dan video’s op sites fabrikanten en importeurs. In 2013 was Youtube derde. Op de tweede plaats stond de dealer website.

Iedereen houdt van video kijken, het is niet alleen iets voor jongeren. Ze kijken weliswaar verhoudingsgewijs meer video in het aankoopproces, als je het afzet tegen de daadwerkelijke aankopen, is een vergelijkbaar patroon te zien.

Video is vooral populair bij consumenten die luxe en hybride auto’s zoeken. Ook bij duurdere auto’s is video verhoudingsgewijs meer bekeken.

En wat wil de consument graag zien als hij video kijkt? 36% van de ondervraagden zei: een rijtest, ze willen zien en horen hoe de auto rijdt, 29% wil graag de uitrusting en extra’s gepresenteerd zien en 26% wil graag een stilstaande auto demonstratie, oftewel een walkaround.

Doe-het-video’s van auto onderhoud

Er werd ook een aantal vragen gesteld aan de deelnemers om een idee te krijgen om men met video omgaat. Het blijkt veel gebruikt te worden om Voorraad verkoop te promoten, zowel Nieuw als Gebruikt, al minder voor onderhoud en op de vraag of dealer onderhoudstips en doe-het-zelf op video vastleggen en delen met hun klanten, antwoorden 40% dat ze dat nog niet deden en 40% had er nog nooit aan gedacht.

Google rapporteerde ook dat onderhoudsvideo’s aanzetten tot acties. 25% van de kijkers ging meer informatie opzoeken, 34% ging op pad om onderdelen te kopen en 37% kocht onderdelen online. Nu zie je dus ook wat het belang van een onderdelen webshop is.

BavarianAuto heeft uitstekend Doe-het-zelf video. Met zorg gemaakt en helder qua inhoud.

BavarianAuto heeft uitstekend Doe-het-zelf video. Met zorg gemaakt en helder qua inhoud.

34% keek naar uitleg over onderdelen video’s, 29% zocht klantenreviews op en 49% van kijkers keek naar doe-het-zelf video’s. Nu zal je als autobedrijf denken: waarom zou ik al mijn kennis op video vast gaan leggen en dit delen met mijn klanten? Het antwoord is vrij simpel en in lijn met doel van Elmark-Online: klantvertrouwen kweken! Wees niet bang dat klanten niet meer bij je langs komen, omdat je kennis overdraagt? Slechts een gedeelte van de kijkers gaat zelf actief met je tips en suggesties aan de slag. Het gros wil graag zien wat bepaalde reparaties omvatten, zodat ze een beter idee krijgen hoe hun geld besteed gaat worden als deze reparaties ook echt nodig zijn.

Zo zie je maar dat video je echt kan helpen om meer vertrouwen en dus meer business bij klanten te genereren. Meer weten over video wat en hoe? Neem contact op!